Состанок на НКБК со оператори и други субјекти од областа на бродбендот

На 11 декември 2019 година, во Клубот на пратениците во Скопје се одржа работен состанок на Националната канцеларија за бродбенд компетентност со операторите на јавни електронски комуникациски мрежи и други субјекти чија дејност е поврзана со развој на бродбендот. На почетоток претседателот на НКБК, Димитар Буковалов, низ презентација ја образложи… Read more“Состанок на НКБК со оператори и други субјекти од областа на бродбендот”

Презентација на методологијата „Индекс на дигитална економија и општество„

На седницата на Националната канцеларија за бродбенд компетентност, одржана на 4 декември 2019 година, членот на НКБК, Славица Настеска, го презентираше документот „Индекс на дигитална економија и општество – методологија„ кој го анализира прогресот на државата кон дигитална економија и општество. Настеска појасни дека DESI има структура во три нивоа… Read more“Презентација на методологијата „Индекс на дигитална економија и општество„”

Состанок на НКБК со претставници на МЕПСО

Националната канцеларија за бродбенд компетентност, на 28 ноември 2019 година, одржа работна средба со Гоце Талевски, директор на ИТ во МЕПСО и Јасмина Спасовска, проект менаџер во МЕПСО. Тие информираа за нивните активности и планирани идни чекори поврзани со реализација на проектот Balkans Digital Highway, нагласувајки дека плановите се во… Read more“Состанок на НКБК со претставници на МЕПСО”

Дигиталната Агенција на дневен ред на продолжението на втората седница на НКБК

На 7 ноември 2019 година, се одржа продолжението на втората седница на Националната канцеларија за бродбенд компетентност, на која членовите дискутираа за предлог текстот за надлежностите на идната Дигитална агенција во однос на инфраструктурно поврзување на јавните институции и обезбедување на интерни  комуникациски услуги, како еден од столбовите на надлежности…. Read more“Дигиталната Агенција на дневен ред на продолжението на втората седница на НКБК”

Претставници на Светска банка на втората седница на НКБК

Во рамките на втората седница на Националната канцеларија за бродбенд компетентност, одржана на 1 ноември 2019 година, се дискутираше за тековните активности во однос на техничката и финансиската помош која ја нудат од Светска банка за Националната транспортна оптичка мрежа (НТОМ). Претставникот на Светска Банка, Наталија Гелвановска, истакна дека Банката… Read more“Претставници на Светска банка на втората седница на НКБК”